Város-Ház FM Kft.

Csak kondenzációs gázkazánokat szerelhetünk júliustól?

Az Európai Bizottság rendeletének értelmében szigorodnak a gázkazánokra vonatkozó hatékonysági követelmények. A hatályos jogszabályok az egyetemes szolgáltatók esetében 2016. július 1-jére tűzték ki a határnapot. A következő években további szigorítások várhatók.

Társasházak fűtése

A nem lakossági fogyasztók már szeptember vége óta kizárólag kondenzációs gázkazánra kaphatnak használatbavételi engedélyt. A szabályozás 2016. július 1-től kiterjed az egyetemes szolgáltatásra jogosult, vagyis lakossági fogyasztókra is. Ezt követően már nincs lehetőség arra, hogy nem kondenzációs gázkazánokat vegyenek használatba.

Az Európai Bizottság 2013-as rendeletének célja az egészségügyi kockázat minimalizálása, illetve a fűtés környezeti terhelésének csökkentése. Ezek jegyében tették kötelezővé a legalább 86%-os hatásfokkal működő, kondenzációs gázkazánok használatát. Az ilyen kazánok nem a lakótér levegőjét használják az égéshez, így megelőzhetők az esetleges szén-monoxid-mérgezések. Magas hatásfokuk annak köszönhető, hogy a kazánok hasznosítják a füstgáz hőjét is. A kondenzációs kazánok azonban jelentősen drágábbak is lehetnek, mint a hagyományos készülékek.

A kondenzációs kazánok azonban jelentősen drágábbak is lehetnek, mint a hagyományos készülékek. A kazán ára azonban nem az egyetlen, amit ki kell fizetni, ugyanis szükséges a kémény felülvizsgálata, illetve esetleges átalakítása is.

A vízmelegítő bojlerekre vonatkozó előírások 2017. szeptember 26-tól szigorodnak majd. Egy évvel ezután – vagyis 2018. szeptember 26-tól – a szilárd tüzelésű kazánok esetében is szigorúbbak lesznek a jogszabályi követelmények.