Város-Ház FM Kft.

Zuhannak a lift költségei

Csökkenő lift költségekMozgalmas év áll mögöttünk a liftek ügyében. 2015 januárjában komoly szigorítást helyeztek kilátásba, amelynek értelmében országszerte liftek ezreinek öt éven belüli felújítása vagy cseréje vált volna szükségessé. Mint köztudott, milliós nagyságrendű összegeket igényelhet egyetlen felvonó fejlesztése, átfogó felújítása is, így a társasházak kezelőinek - a rendelet elmaradt kötelezésétől függetlenül - jó előre számolniuk kell előbb-utóbb ezzel a kiadással. Ilyen esetben minden felelős közös képviselő időben kalkulálni kezd ezzel a költséggel, és megtakarításba kezd. Segítségükre lehet ebben a felvonók üzemeltetésére vonatkozó, nemrég elfogadott rendeletmódosítás, amely mérsékelheti a felvonók üzemeltetési kiadásait.

Megszűnt a karbantartás-megfelelőség ellenőrzés, amelynek éves díja mintegy 20-25 ezer forint volt felvonónként. A rendeletmódosítás értelmében továbbá a legfeljebb 20 éves, illetve a 20. éven belül jogszabályban foglalt kritériumok szerinti mértékben felújított liftek esetében már nem szükséges a féléves ellenőrző vizsgálat sem, ami szintén 20 ezer forint körüli kiadáscsökkenést jelent alkalmanként. A karbantartási ciklus a 20 évnél nem régebben üzembe helyezett, vagy felújított berendezés esetében az eddigi 35 napról duplájára, azaz 70 napra emelkedett, (egyéb esetben 35 naptári nap telhet el) aminek köszönhetően éves szinten hozzávetőleg 50 ezer forint marad az üzemeltetők kasszájában.

Noha csak a liftek körülbelül tizedét érinti, mégis fontos szót ejteni az üzemügyeleti rendszer megszűnéséről, amely további 140-150 ezer forint megtakarítással járhat azon társasházak esetében, ahol fizetett üzemügyeletest alkalmaznak erre a feladatra. Így ideális esetben egyes felvonók esetében éves szinten akár 200 ezer forinttal is csökkenhetnek a liftek üzemeltetőinek költségei.

Az új szabályozás kialakításakor természetesen figyeltek arra, hogy a módosítások semmiképpen se menjenek a biztonság rovására.