Város-Ház FM Kft.

Társasházak energetikai felülvizsgálata

Társasházak energetikai felülvizsgálata

Társasházak energetikai felülvizsgálata új szabályozására már most érdemes felkészülni és időben tenni annak érdekében, hogy a Társasházak energetikai rendszereinek üzemeltetése a vonatkozó jogszabályok szerint történjenek.

A Magyar Közlöny 292. számában megjelent a Kormány rendelet, amely 2022-től lép életbe, így idő tehát még van, minden érintett fel tud készülni , hogy megfeleljen a jogszabályi követelményeknek.

A társasházakat érintő részeket a Rendelettárban tárolt dokumentumban, a 10 906 – 10 909. oldalakig olvashatja.

Társasházak energetikai felülvizsgálata mire terjed ki?

Azon társasházak, amelyek rendelkeznek saját kazánnal, hőszivattyúkkal, légkondicionálókkal el kell végeztetniük az energetikai felülvizsgálatot. A felülvizsgálat a berendezések, rendszerek azonosítására, a méretezés megfelelőségének vizsgálatára, a szakszerű üzemeltetés ellenőrzésére, a szakszerű karbantartás ellenőrzésére vonatkozik. Nagy hiba elmulasztani a felülvizsgálatot, mert szigorúan ellenőrzik és büntetik is a hiányát.

  • A felülvizsgálathoz a MK-ben is részletezett - dokumentációt kell biztosítania a társasháznak, a készülékek felülvizsgálata elsősorban ez alapján történik.
  • Fűtési rendszer esetén a kazánokat, a vezérlőrendszereket és keringető szivattyúkat a helyszínen is vizsgálják.
  • Az előírt felülvizsgálat az esetlegesen szükséges-, javasolt módosítások meghatározására is kiterjed.

Az energetikai felülvizsgálat megrendeléséről a társasház vagy lakásszövetkezet közgyűlése fogadhat el határozatot. A felülvizsgálat eredményeként a felülvizsgáló ajánlásokat fogalmazhat meg, amelyeket szintén a közgyűlés fogadhat el.
A felülvizsgálatot a Magyar Mérnöki Kamara névjegyzékben "FH" (kazánokra vonatkozó) és "FL" (légkondicionálókra vonatkozó) jogosultságú mérnök szakértő végezheti el.

Város-Ház Cégcsoportunk, mint társasházi közös képviselő, szolgáltatásunk részeként, megszervezi és kellő időben gondoskodik  a szükséges vizsgálatok elvégeztetéséről.

Bírságolható társasházak és lakásszövetkezetek

A társasházak energetikai felülvizsgálat elmulasztása bírságolható. Minden társasház vagy lakásszövetkezet, amely nem tesz eleget vagy nem megfelelő módon, a rendeletben meghatározott kötelezettségének.

A bírság nagysága 150 eFt-tól kezdődik, ám akár 300 eFt-t is elérheti. Mértéke a fűtési rendszer teljesítményétől függ. A légkondicionáló rendszereknél, hőszivattyúknál a bírság nagysága 450 - 550 eFt között.
Ismételt felszólítással a bírság tovább nő!

Kérjük komolyan venni az új szabályokat, időben rákészülni és elvégeztetni a szükséges energetikai felülvizsgálatokat. 2022-től már élesben a kormányrendelet az energetikai felülvizsgálatról, addig bírság nélkül elvégeztethető.

Remek lehetőségeket kínál 2021-ben a társasházak számára elérhető energetikai pályázat, amennyiben fejlesztést szükséges végrehajtani. A pályázatról a Híreinkben tájékozódhat.

Ügyfélkapu

Ügyfélfogadás

Telefonon Irodánk az alábbiak szerint fogadja ügyfeleink megkeresését, bejelentéseit:

Hétfő-Péntek: 9:00 - 15:00
Tel.: 06-1-781-6306

Személyes ügyfélfogadás Irodánkban kizárólag előzetesen egyeztetett időpontban lehetséges, az esetleges torlódások és a várakozás megelőzése érdekében. 

A Város-Ház Cégcsoport a járványügyi vészhelyzet visszavonása,és a korlátozások megszüntetése után ismét a megszokott munkarendben áll személyesen T. Ügyfelei rendelkezésére.