Város-Ház FM Kft.

Társasházi törvény változás 2021-01-01-től

Társasházi törvény 2021.01-től hatályosA társasházi törvényt az eddigi változtatásokhoz mérten újból módosították, amely 2021-01-01-től lépett életbe.
A társasházi törvény és rendeletek – Rendelettár oldalon található dokumentum alapján.

A társasházi törvény változásai, 2021.01.01-től hatályos

Társasházkezelő személy, illetve gazdasági társaság nyilvántartása

A hivatásszerűen tevékenységet végző társasházkezelő személy, illetve gazdasági társaság, a 2009.évi LVI. törvény 308.§ alapján eddig is köteles volt a székhelye, az egyéni vállalkozók pedig a lakóhelyük szerinti kormányhivatal járási (kerületi) hatóságánál bejelentkezni.

A fenti jogszabály kiegészítéseként megjelent a 2020. évi CXLVI. törvény az Országos Kereskedelmi Nyilvántartási Rendszerről, amelynek 6. §-a érinti az üzletszerűen társasházkezelést végző személyek, és cégek nyilvántartását.

A törvény végrehajtására kiadták a 611/2020. (XII.21.) kormányrendeletet is.

Az eddigiekhez változás, hogy az előírt nyilvántartási adatok innentől bekerülnek az Országos Kereskedelmi Nyilvántartási rendszerbe.  A nyilvánosnak minősülő adatokat innen bárki lekérdezheti.  Ezen nyilvántartásnak köszönhetően pontosítható, hogy egy adott közös képviselőnek (közös képviseleti cégnek) hol van, és mi az elérhetősége.

Földhivatali regisztráció

A társasházakat, és közös képviseleteket érintő földhivatali adatregisztrációt, amely a közigazgatási bürokrácia csökkentéssel, és egyes hatósági eljárások egyszerűsítésével összefüggő törvények módosításáról szóló tv. 32. § (1)-(4) bekezdésben foglaltak szerint került volna bevezetésre, de a 2021.évi hatályba lépést azonban újból elhalasztották, és a jelenlegi szabályozás alapján 2023. január 1-e lesz a vonatkozó hatályba lépési határidő.

A Város-Ház Rendelettárában naprakészen és időrendi sorrendben találhatja meg a társasházi törvény és rendeletek változásainak dokumentumait.