Város-Ház FM Kft.

Társasházi jogszabályváltozások 2020. november

Társasházi jogszabályváltozások 2020.novemberNovember 11-én lépett hatályba a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet (Magyar Közlöny 242. szám), amely "A koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről" rendelkezik. Ebben a jogszabályban nem szerepeltek azonban a társasházakra vonatkozó jogszabályi előírások. Ezt a hiányt pótolta a november 16-án megjelent 502/2020. (XI. 16.) Kormányrendelet (Magyar Közlöny 248. szám), mely már a társasházakra vonatkozóan is konkrét előírásokat tartalmaz.

(ha a pontos rendeleteket kereste, akkor itt honlapunkon a Város-Ház Cégcsoport Társasházi törvény, rendelettárában megtalálja)

 

Társasházi jogszabályváltozások – közgyűlés, közös képviselő kompetenciái, rövid összefoglaló a változásokról:

Röviden összegezve - a társasházi törvényben foglaltakhoz képest életbe léptetett átmeneti változásokat.

Idézzük : „ dr. Bék Ágnes a TTOE elnöke a THT weboldalán röviden összefoglalta, hogy a 2021. február 8-ig hatályos rendelet passzusai mit is jelentenek a gyakorlatban:

  • nincs közgyűlés
  • nem lehet a közös képviselőt leváltani, felmenteni
  • nem lehet új közös képviselőt választani
  • a közös képviselő mandátuma ha felmentették, akkor is - meghosszabbodik a 90 napon túli időre is
  • elfogadható az emailben, sms-ben küldött nyilatkozat is
  • írásbeli döntés hozható akkor is, ha azt az SZMSZ vagy egy régebbi közgyűlési határozat nem tette lehetővé
  • DE: a törvényi rendelkezés szerint nem lehet közös képviselőt felmenteni és újat megválasztani, valamint előző évi elszámolást elfogadtatni írásbeli szavazással, mivel az kizárólag közgyűlési hatáskörbe tartozik”

Társasházi jogszabályváltozások – a rendeletek

Javasoljuk a társasházak tulajdonosainak, számvizsgáló bizottsági tagoknak, intéző bizottságoknak, hogy a társasházuk törvényes, és jogszabályoknak megfelelő működése érdekében nézzék át a társasházi törvénytől eltérő, - a vészhelyzet kihirdetése miatt életbe léptetett változásokat, és a pontos jogszabályi definíciókat!

Ehhez a Rendelettárban elérhetővé tettük a társasházakra vonatkozó jogszabály részt, a rendelet életbe lépését kihirdető közlönyből: keresse a 502/2020. Korm. rendelet (Magyar Közlöny 248. szám) -t.

FONTOS: A társasházakra vonatkozó rész a közlöny 7958-7959.oldalán található: (7958.oldalon kezdődik a jogszabály ismertetése: ("2. A társasházakra vonatkozó eltérő rendelkezések alkalmazásáról")

 

Fentiek tájékoztató jellegűek az érintettek számára. Legyen Ön is naprakész, híreinket olvasva.

Amennyiben társasházkezelő és közös képviseleti tevékenységünk felkeltette az érdeklődését, úgy szolgáltatásaink az Önök társasháza számára is elérhetőek lehetnek. Részletesebb információk a Város-Ház Cégcsoport szolgáltatásairól.

Ajánlatkérést társasházkezelésre, közös képviseletre ajánlatkérő oldalunkról küldhet részünkre.