Város-Ház FM Kft.

Társasházi jogszabályváltozások 2020. november

Társasházi jogszabályváltozások 2020.novemberNovember 11-én lépett hatályba a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet (Magyar Közlöny 242. szám), amely "A koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről" rendelkezik. Ebben a jogszabályban nem szerepeltek azonban a társasházakra vonatkozó jogszabályi előírások. Ezt a hiányt pótolta a november 16-án megjelent 502/2020. (XI. 16.) Kormányrendelet (Magyar Közlöny 248. szám), mely már a társasházakra vonatkozóan is konkrét előírásokat tartalmaz.

(ha a pontos rendeleteket kereste, akkor itt honlapunkon a Város-Ház Cégcsoport Társasházi törvény, rendelettárában megtalálja)

 

Társasházi jogszabályváltozások – közgyűlés, közös képviselő kompetenciái, rövid összefoglaló a változásokról:

Röviden összegezve - a társasházi törvényben foglaltakhoz képest életbe léptetett átmeneti változásokat.

Idézzük : „ dr. Bék Ágnes a TTOE elnöke a THT weboldalán röviden összefoglalta, hogy a 2021. február 8-ig hatályos rendelet passzusai mit is jelentenek a gyakorlatban:

  • nincs közgyűlés
  • nem lehet a közös képviselőt leváltani, felmenteni
  • nem lehet új közös képviselőt választani
  • a közös képviselő mandátuma ha felmentették, akkor is - meghosszabbodik a 90 napon túli időre is
  • elfogadható az emailben, sms-ben küldött nyilatkozat is
  • írásbeli döntés hozható akkor is, ha azt az SZMSZ vagy egy régebbi közgyűlési határozat nem tette lehetővé
  • DE: a törvényi rendelkezés szerint nem lehet közös képviselőt felmenteni és újat megválasztani, valamint előző évi elszámolást elfogadtatni írásbeli szavazással, mivel az kizárólag közgyűlési hatáskörbe tartozik”

Társasházi jogszabályváltozások – a rendeletek

Javasoljuk a társasházak tulajdonosainak, számvizsgáló bizottsági tagoknak, intéző bizottságoknak, hogy a társasházuk törvényes, és jogszabályoknak megfelelő működése érdekében nézzék át a társasházi törvénytől eltérő, - a vészhelyzet kihirdetése miatt életbe léptetett változásokat, és a pontos jogszabályi definíciókat!

Ehhez a Rendelettárban elérhetővé tettük a társasházakra vonatkozó jogszabály részt, a rendelet életbe lépését kihirdető közlönyből: keresse a 502/2020. Korm. rendelet (Magyar Közlöny 248. szám) -t.

FONTOS: A társasházakra vonatkozó rész a közlöny 7958-7959.oldalán található: (7958.oldalon kezdődik a jogszabály ismertetése: ("2. A társasházakra vonatkozó eltérő rendelkezések alkalmazásáról")

 

Fentiek tájékoztató jellegűek az érintettek számára. Legyen Ön is naprakész, híreinket olvasva.
A Város-Ház Cégcsoport szolgáltatásairól  részletesebb információkat találhat honlapunkon, ahol érdeklődés esetén ajánlatot is kérhet  társasházkezelésre, közös képviseletre.